събота, 6 декември 2008 г.

Типове характер:рецептивен характер

(2) Типовете характер: непродуктивни ориентации
   
  (а) Рецептивна ориентация (към получаване)

 Човек, в когото преобладава рецептивната ориентация, предполага, че „източникът на всички блага” е извън него, и вярва, че единственият начин да получи това, което иска – независимо дали то е нещо материално, или е някакво чувство, любов, знание, удоволствие – е да го получи отвън. В този случай проблемът за любовта почти изключително се свежда само до това, „да бъдеш обичан”, а не самият ти да обичаш. Този тип хора са склонни да подхождат сляпо в избора на своите любовни партньори, тъй като да бъдат обичани от някого, за тях е толкова завладяващо преживяване, че те се отдават на всекиго, който им дава любов или в крайна сметка нещо, което прилича на любов. Те са извънредно чувствителни към всяко отдръпване от тях или рязко прекъсване на отношенията от страна на техния любим. В сферата на тяхното мислене преобладава същата рецептивна ориентация. Ако са умни, те се превръщат в най-добри слушатели, тъй като тяхната ориентация е свързана с поглъщането (получаването) на идеи, а не с тяхното създаване. Оставени на самите себе си, те се чувстват парализирани. Първата им мисъл е да намерят някой, който да им даде нужната информация, а не да направят самите те някакви минимални усилия, за да си я получат самостоятелно. Ако такива хора са религиозни, то и тяхното разбиране за Бога е такова, че очакват всичко от него, а нищо от собствената си дейност. Ако пък не са религиозни, то отношението им към хора и институции е пак същото: те винаги търсят някакъв „вълшебен помощник”. Към ръката, която им дава, те винаги изпитват особено чувство на преданост и вечен страх от това, да не я загубят. Но тъй като имат нужда от наличието на много ръце, за да се чувстват в безопасност, те са принудени да проявяват преданост към повечето хора. Трудно им е за кажат „не”, но лесно казват „да”, за да потвърдят своята преданост към всичко и всички. Но като дават лесни обещания, те постепенно парализират своите критични способности, което пък ги прави изключително зависими от другите. 
 Когато се нуждаят от знание и помощ, те са зависими не само от авторитетите, но изобщо от хората, които им оказват някаква подкрепа. В своята самота се чувстват напълно загубени, защото не са в състояние да направят каквото и да е без странична помощ. Тази безпомощност се разкрива особено в онези постъпки, които по самата си природа изискват самостоятелност – при вземането на решения и поемането на отговорност за тях. Що се отнася до междуличностните им взаимоотношения, този тип хора търсят съвет от онези, по отношение на които трябва да вземат едно или друго решение.
 Хората с рецептивна ориентация обичат добре да си похапват и пийват. За да се справят с чувството си за безпокойство или за да превъзмогнат своята потиснатост, те през цялото време нещо ядат и пият. Най-изразителната и най-отличаващата се черна на тяхното лице е устата им; устните са полуотворени, сякаш през цялото време са готови да приемат храна. Дори в своите съновидения засищането често пъти символизира любовта, а гладът потиснатостта и разочарованието.
 Като цяло хората с рецептивна ориентация притежават оптимистичен светоглед и дружелюбие. Те изпитват определено недоверие в живота, но стават разтревожени или направо обезумели, когато техният „източник на подкрепа” е застрашен. Те често пъти са искрено сърдечни и имат искрено желание да помогнат на другите, тъй като да направиш нещо за другите предполага да получиш тяхното благоразположение.

Ерих Фром "Човекът за самия себе си"

1 коментар:

Ася каза...

уауу - това съм аз! :( Това лекува ли се?