събота, 6 декември 2008 г.

Типове характер:Експлоататорски характер

(б) Експлоататорска ориентация (към отнемане)

 Експлоататорската ориентация, както рецептивната, се основава на чувството на съответния човек, че източникът за всички блага се намира извън него, че всичко, което му се иска да получи, трябва да го потърси навън, а не да го придобие със собствените си усилия. Разликата между двете ориентации се състои в това, че хората с експлоататорска ориентация не очакват помощта от другите като техен подарък, а ги вземат със сила или измама. Тази ориентация се проявява във всички сфери на човешката дейност.
 В областта на любовта и чувствата тези хора са склонни да грабят и крадат. Те изпитват влечение само към онези други хора, които могат да отнемат от някой друг. Привлекателността за тях се обуславя от привързаността на даден човек към някой друг; те не се влюбват в онези, които не принадлежат на никого. 
 Същото отношение се проявява и към мисловната дейност. Такива хора се стремят не да създават идеи, а да ги крадат. Това може да го правят или грубо – като плагиастват, или фино – чрез словесно завоалиране на чужди идеи, които биват представени като техни собствени. Удивително е колко често хора с предостатъчен постъпват по този начин, макар че ако те самите се уповаваха на собствените си възможности, то биха могли да имат и свои идеи. Липсата на собствени оригинални идеи или на независими резултати при надарени в други отношения хора се обяснява по-скоро чрез типа ориентация на техния характер, а не чрез някакъв вроден недостиг на оригиналност. Същото е вярно и за тяхното отношение към материалните предмети. Вещите, които могат да бъдат отнети от другите, често пъти им се струват по-хубави от всичко, което те самите могат да създадат. Те експлоатират всички и всичко, от когото или което могат да изстискат нещо за себе си. Тяхното мото е: „Откраднатото винаги е по-сладко.” Тъй като се стремят да използват другите хора, те „обичат” само онези които явно или неявно им обещават да бъдат техни обекти за експлоатация, и се насищат само като отнемат от другите всичко, което може да бъде взето. Типичен пример за тази ориентация са клептоманите, които харесват само откраднати предмети, въпреки че имат пари, за да си ги купят. 
 Символ на тази ориентация може да бъде стръвната линия на устата, която се забелязва доста отчетливо при някои хора. Те често правят „хапливи” забележки по адрес на другите хора. Отношението им към другия човек се характеризира със смесица от враждебност и стремеж за манипулиране. За тях всеки човек представлява обект за експлоатация и неговата ценност се измерва само от гледна точка на полезността му като такъв обект. Ако при хората с рецептивна ориентация се наблюдава оптимизъм и доверие, то при тези с експлоататорска ориентация се открива подозрителност и цинизъм, завист и ревност. Тъй като чувстват удовлетворение само от нещата, които отнемат от другите, те като цяло подценяват това, което е тяхно, и надценяват онова, което е чуждо.

Ерих Фром "Човекът за самия себе си"

Няма коментари: